Kako izabrati najbolju kancelarijsku stolicu?

Kako izabrati kancelarijsku stolicu?

Skoro sve kancelarijske stolice  imaju podešavanje visine i rukonaslona. Međutim ovo nisu najvažnija prilagođavanja koja treba potražiti prilikom kupovine kancelarijske stolice.

Najbolje kancelarijske stolice imaju najmanje pet podešavanje, a neke imaju i do 14 različitih podešavanja.

Važne karakteristike koje bi trebale biti podesive uključuju lumbalnu podršku, širinu i visinu rukonaslona. Kao i širinu i visinu naslona stolice, ugao sedalnog dela i leđa i kontrolu napetosti.

Odabir kancelarijske stolice često može biti naknadna misao, ali preporučljivo je da odvojite malo vremena kako biste bili sigurni da ste napravili pravi izbor.

Funkcije kancelarijskih stolica:

Lumbalna podrška – Podrška donjeg dela leđa na ergonomskim stolicama  je veoma važna. Lumbalna kičma ima unutrašnju krivinu, a sedenje tokom dužeg perioda bez oslonca za ovaj deo kičme teži da dovede do propadanja. To izravnava prirodnu krivinu i natezanja donjeg dela kičme. Ergonomska stolica treba da ima podešavanje lumbalnog dela kako bi svaki korisnik imao podršku u donjem delu leđa.

Naslon za leđa – Naslon ergonomske stolice treba da bude širok oko 45cm . Ako je naslon za glavu odvojen od sedišta, treba da se podesi po visini kao i ugao. Trebalo bi da podržava prirodnu krivinu kičme, uz posebnu pažnju posvećenu pravilnoj podršci lumbalne regije. Ako kancelarijska stolica  ima naslon i sedište zajedno kao jedan komad, naslon za leđa treba da ima podešavanje ugla napred i nazad. Kao i sa mehanizmom za zaključavanje kako bi se osiguralo da ne ide previše nazad kada korisnik podesi odgovarajući ugao.

Pozicija i visina – Položaj Vašeg tela se menja u toku dana, a Vaša kancelarijska stolica  treba da olakša ovu promenu. Podešavanje kontrole zatezanja za Vašu telesnu težinu i promena ugla sedišta postaviće deo gornje telesne težine na naslon leđa. Okretne kancelarijske stolice ublažiće napetost uzrokovanu uvrtanjem na radnoj stolici. U idealnom slučaju tastatura treba da bude u visini lakta, stopala ravna na podu i gornja ploča radnog dela oko 10-15cm od sedalnog dela.

Nasloni za ruke – Fiksni nasloni za ruke su dobri za privremenu upotrebu, međutim kod duže upotrebe podesivi nasloni su mnogo bolji. Podesivi nasloni ne samo da pomažu da se smanji opterećenje na zglobovima i ramenima, već smanjuju i tendenciju da se spuštaju u stolici. Oni se takođe mogu spustiti tako da stolicu možete privući bliže stolu i dalje ostati u udobnom položaju. Podešeni nasloni za ruke mogli bi Vam pomoći da izbegnete neugodan pritisak na donje strane podlaktica i laktova.

Naslon za glavu – Naslon za glavu može biti posebno koristan osobama kojima je potrebna dodatna podrška za vrat ili glavu, kao i osobama koje imaju problema sa leđima. Omogućavaju mišićima da se opuste  i povećavaju protok krvi.

Ukoliko se i dalje pitate kako izabrati kancelarijsku stolicu, pogledajte našu ponudu kancelarijskih stolica.